Vihtavuori
Ajankohtaista
Historiaa
Ruutitehdas
Asuminen
Elinkeino
Peruspalvelut
Vapaa-aika
Muut palvelut
Järjestöt
Nähtävyydet
Kylämarkkinat
Yhteystiedot

JÄRJESTÖT

Vihtavuorelaisten yhdistys- ja järjestötoiminta koostuu perinteisistä kylän harrastusmahdollisuuksista, kuten urheiluseura-, partio- ja Martta-toiminnasta. Muita suosittuja harrastuksia ovat omatoiminen ulkoilu ja kansalaisopiston tarjoamat harrasteet. Uutena harrasteena on tullut mukaan kyläyhdistystoiminta.


 

VIHTAVUOREN KYLÄYHDISTYS RY


Sofy-projektin (Laukaan kunnan alueella toteutettu sosiaalisen ja fyysisen ympäristön parantamishanke) innoittamana perustettiin Vihtavuoreen kylätoimi-kunta 7.4.1987. Toimikunnasta muodostettiin yhdistys, joka rekisteröitiin 10.8.1998 ja yhdistyksen nimeksi tuli Vihtavuoren Kyläyhdistys ry. Yhdistyksen tarkoituksena on ”kylän ja sen asukkaiden, etujen ajaminen, perinteiden vaaliminen, viihtyvyyden ja yhteistyön lisääminen”.

Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä asuinpaikkakunnasta riippumatta jokainen Vihtavuoren kylän asioista kiinnostunut, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Kyläyhdistykseen kuuluu alajaostona vuonna 2000 perustettu Vihtasillan toimintaryhmä. Vihtavuoren kylätoimikunta ja sittemmin kyläyhdistys ry. ovat tehneet vuosien mittaan useita esityksiä kylän kehittämiseksi mm. Laukaan kunnalle ja Tiehallinnolle. Yhdistys on ollut tukemassa Vihtavuoren yläasteen perustamista, sekä ollut käynnistämässä kevyenliikenteen väylien rakentamista Vihtavuoresta Laukaaseen ja Leppävedelle sekä viimeisimpänä kevyenliikenteen väylän rakentamista Vihtavuoresta Vihtasiltaan. Vihtasillan toimintaryhmän aloitteesta perustettiin Vihtasiltaan vesihuolto-osuuskunta, jonka ansiosta Vihtasillan alueen vesi- ja jätevesihuolto saatiin järjestykseen. Kyläyhdistys järjestää vuosittain toritapahtumia, myyjäisiä ja kesäjuhlia/ markkinoita yhdessä kylän muiden järjestöjen ja yrittäjien kanssa ja Vihtavuoren Pamauksen kanssa kisoja lapsille.


 

 VIHTAVUOREN MARTAT
 

Yhdistys on perustettu vuonna 1945. Aluksi järjestöön kuului tehtaalla työskenteleviä naisia ja heidän perheenjäseniään. Tavoitteena oli vaikeuksiin joutuneiden vihtavuorelaisten perheiden avustaminen. Vuosien saatossa toimintatavat ovat muuttuneet, mutta edelleen tehtävänämme on korostaa kodin merkitystä yksilöiden ja koko yhteiskunnan hyvinvoinille.

Noin kerran kuukaudessa pidämme marttailtoja, joiden aiheet käsittelevät mm. terveyttä, ruoanlaittoa, juhlien järjestelyä, kulttuuria, käsitöitä ym. Korostamme yhdessä olemisen ja tekemisen merkitystä. Osallistumme myös kylän tapahtumiin ja teemme yhteistyötä seurakunnan kanssa.

Vihtavuoren Martoilla on useat kangaspuut, joilla voi käydä kutomassa monenlaisia tuotteita niin jäsenet kuin muutkin. Vasta-alkajat saavat tarvittaessa aina opastusta kokeneemmilta Martoilta. Kutomatupa sijaitsee Vihtaportti II alakerrassa. Samassa paikassa ovat kerhotilat, joissa Martat useimmiten kokoontuvat.

Tervetuloa mukaan yhdistyksemme toimintaan

 

VIHTAVUOREN PAMAUS RY
 

Vihtavuoren Pamaus ry. on huolehtinut niin kunto- kuin kilpaurheilusta Vihtavuoressa perustamisestaan, eli vuodesta 1934. Historiaan on jäänyt useita mittavia savutuksia hiihdossa ja yleisurheilussa, kuten Sirkka Vilanderin (o.s. Polkunen) hiihdon viestikulta Cortinan olympialaisissa vuonna 1956 ja Mikko Hietasen Euroopan-mestaruus maratonilla vuonna 1946 sekä toinen sija Bostonin maratonilla vuonna 1947. Lisäksi Mikko Hietasella oli maailmanennätykset 15 ja 20 maililla (20 000 ja 30 000 metrillä). Vilho Partanen voitti vuonna 1950 Suomen mestaruuden maratonilla ja samana vuonna pohjoismaiden mestaruuskisoista tuli pronssia. Yleisurheilija Aulis Viitalan on kuusinkertainen Suomen mestari poikien ja nuorten sarjoissa.

Toiminnan alkuvaiheessa keskeiset urheilulajit olivat voimistelu, yleisurheilu, hiihto, pesäpallo, pyöräily ja poikaurheilu. Vuosien varrella harjoitettu myös mäenlaskua, koripalloa, uintia, ampuma-hiihtoa, kävelyä, jääkiekkoa ja jopa painia. Nykyisin suosiossa ovat jalkapallo, nuoriso, lentopallo, suunnistus, painonnosto ja soutu. Suurimmat harrastajamäärät ovat suunnistuksessa ja jalkapallossa, joissa nuorisotyö on voimakasta. Pieni painonnostajien joukko on jatkuvasti yltänyt mitalisijoille Suomen mestaruuskisoissa. Leena Hattunen saavuttanut mitaleja Euroopan mestaruuskisoissa ja Toni Puurunen on moninkertainen Pohjoismaiden mestari ja edustanut Suomea MM-kisoissakin.

 

VIHTAVUOREN VISAISET RY
 

Partioliike alkoi Vihtavuoressa 21.1.1949 Heimo Puttosen ja Eino Haapasen johdolla. Toiminta Vihtavuoressa oli tuolloin hyvin vilkasta, sillä kannattajajäsenkortteja myytiin yli 100 kappaletta. Vilkkaan alun jälkeen toiminta hiipui vuonna 1954. Vuonna 1982 partiotoiminta käynnistyi Vihtavuoressa uudelleen, kun Vihtavuoren Visaiset ry:hyn liittyi 51 nuorta.  Kokoontumistilana on nuorisotalo ja tarvittaessa myös seurakuntatalo. Vihtavuoren Visaisilla on myös oma rantatontti Kuukkasen rannalla retkiä ja leirejä varten. Retket ja leirit luonnossa ovat tärkeitä toimintamuotoja. Visaiset toimivat yhdessä sekä muiden suomalaisten että ulkomaisten partiolaisten kanssa. Visaiset kuuluvat Järvi-Suomen Partiolaiset  ry partiopiiriin.

VIHTAVUOREN ERÄNKÄVIJÄT RY
 

Metsästysseura perustettiin vuonna 1984. Jäsenmäärä on nykyisin noin 40 henkilöä. Eränkävijöiden toiminta-alue on n.1600 hehtaaria ulottuen itä - länsisuunnassa Torronvirralta Iso-Kuukkaselle ja Pohjois-eteläsuunnassa Kuhajärviltä Vihtamäkiin. Eränkävijät tekevät suunnitelmallista riistanhoitotyötä vuodenkierron mukaan harjoittaen hirvien, pienriistan ja pienpetojen metsästystä sekä kettujahtia. Metsästysvuoden kohokohta on hirvipeijaiset jäsenille ja metsästysmaita seuralle vuokranneille ja heidän perheilleen. Muita tilaisuuksia ovat metsästyskauden päättäjäistilaisuus. Lisäksi järjestetään riistanhoitotalkoita, seuran metsästysmajan ylläpitotalkoita, sienikursseja ja seuran ampumakilpailuja. Seuran jäseniä toimii Laukaan riistanhoitoyhdistyksen, Suomen Metsästäjäliiton Keski-Suomen piirin ja eri metsästyskoirajärjestöjen (mm. K-S:n Beagleyhdistys, K-S:n Puna-Mustat) hallituksissa ajo- ja haukkukokeiden palkintotuomareina sekä ampumaratatoimitsijoina hirvenammuntakokeissa ja metsästysjärjestöjen kilpailuissa.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vihtavuori - Leppävesi paikallisyhdistys on toiminut Vihtavuoressa vuodesta 1993 lähtien. Jäseniä on Vihtavuoren ja Leppäveden alueelta lapsijäsenet mukaan lukien yhteensä noin 110.

Tällä hetkellä yhdistyksen toimintaan kuuluu:

- Leppäveden liikuntahallilla perjantaisin kello 10.00

- tapahtumia lapsille, osallistuminen paikallisiin tapahtumiin mm. Puistomarkkinoille ja joulumyyjäisiin

- Kevätilo-keräys

- Hyvä Joulumieli -lahjakorttien anominen (sosiaalitoimi hoitaa lahjakorttien jakamisen perheille)

- yhteistyö Vihtavuoren koulun tukioppilaiden kanssa

- osallistuminen alueen kehittämiseen lasten ja perheiden näkökulmasta.

MLL:n Lasten ja Nuorten Puhelin, Vanhempainpuhelin, Nuortennetti sekä Vanhempainnetti auttavat tilanteissa, joissa haluat tukea ja neuvoja. Lisätietoa näistä maksuttomista palveluista saat osoitteesta www.mll.fi.

Yhdistyksemme jäsen saa Lapsemme-lehden 4 kertaa vuodessa sekä alennuksia Jyvässeudun liikkeissä. MLL:n jäsenet saavat myös valtakunnallisia etuja.

Mikäli olet kiinnostunut toiminnasta, voit ottaa yhteyttä Kaisa Malmbergiin, puh. +358 44 3262979.

 


 

Vihtavuoren Kyläyhdistys Ry